Welkom bij Pickleball Valkenswaard

Wat is Pickleball?

Pickleball is een snelgroeiende sport die elementen van tennis, badminton en tafeltennis combineert. Het wordt gespeeld met een paddle en een plastic bal met gaten, op een badmintonveld met een verlaagd tennisnet. De sport is populair vanwege zijn toegankelijkheid voor alle leeftijden en vaardigheidsniveaus, en het sociale aspect dat het met zich meebrengt.

Het speelveld

Een pickleball speelveld is de speelruimte waarin het spel pickleball wordt gespeeld. Een pickleball veld is 6,10 meter breed en 13,41 meter lang, bestaat uit 6 verschillende gebieden met als bijzonder vlak, de zogenaamde ‘kitchen’.

Spelregels

Basisregels
1. Serveer onderhands en raak de bal niet boven taillehoogte
2. Bij de service sla je diagonaal in het servicevak van de tegenstander
3. Het is verboden om te volleren binnen de non-volley zone
4. Je kunt alleen punten scoren wanneer je zelf serveert
5. Je speelt tot 11 punten en wint met minimaal 2 punten verschil

Service-slag regels
● De arm van de serveerder moet in een opwaartse boog bewegen op het moment dat de bal geraakt wordt.
● Het contact tussen de pickleball paddle en de bal mag niet boven de taillehoogte plaatsvinden. Het hoofd van het racket mag bij het contact niet boven het hoogste punt van de pols uitkomen.
● Op het moment dat de bal wordt  geslagen, mogen de voeten van de serveerder het pickleball speelveld niet raken of buiten de denkbeeldige verlenging van de zijlijn of middellijn komen, en ten minste één voet moet zich achter de achterlijn op het speeloppervlak of de grond bevinden.
● De service moet diagonaal in de tegenovergestelde diagonale speelhelft landen. Per serveerder is slechts één serveer poging toegestaan.
● De eerste service van elke kantwissel wordt gespeeld vanuit het rechter/even servicevak.
● Als er een punt wordt gescoord, wisselt de serveerder van kant en initieert de volgende service vanuit het linker/oneven servicevak.

Kitchen regels
● Je mag niet volleren wanneer je in de ‘kitchen’ staat
● Het is een fout als een speler, bij het volleren van een bal, de non-volley zone betreedt, inclusief de lijn, en/of als de momentum van de speler of iets wat ze dragen of bij zich hebben, de non-volley zone of de bijbehorende lijnen raakt.
● Het is een fout als een speler na het volleren door momentum in de non-volley zone terechtkomt of deze aanraakt, zelfs als de volleerde bal als dood wordt verklaard voordat dit gebeurt.
● Een speler mag op elk moment legaal in de non-volley zone zijn, behalve wanneer hij of zij een bal volleerd.

Lijnregels
● De bal wordt beschouwd als “in” als een deel van de bal de binnenkant van de lijn raakt.
● De bal wordt beschouwd als “uit” als deze volledig buiten de lijnen landt.
● Als er twijfel is over de geldigheid van een bal, wordt de beslissing in het voordeel van de tegenpartij genomen. Er bestaat dus geen ‘let’ regel zoals het geval bij tennis of padel.
● De lijnen die de grenzen van het speelveld aangeven, inclusief de zijlijnen, de achterlijnen en de servicelijnen, worden allemaal in de besluitvorming betrokken.

Puntentelling
● Pickleball wordt gespeeld tot 11 punten, maar er moet een verschil van minstens 2 punten zijn om de game te winnen
● Alleen het serverende team kan punten scoren en als het ontvangende team een punt scoort, krijgen ze het recht om te serveren.
● Het serverende team moet serveren vanaf de rechterkant van het veld totdat ze een punt scoren, waarna ze vanaf de linkerzijde serveren.
● Het team dat als eerste 11 punten scoort met een verschil van minimaal 2 punten, wint de game.
● Toernooi-wedstrijden kunnen tot 15 of 21 punten gaan, met een verschil van 2 punten om te winnen.

Verschillen van regels tussen enkel en dubbelspellen
● Bij enkelspel gaat de service na een fout direct naar de tegenstander. Bij dubbelspel krijgt de tegenpartij pas het recht om te serveren nadat beide leden van het serverende team een fout hebben gemaakt.
● Bij enkelspel is er slechts één server aan het begin van elk punt. Bij dubbelspel serveren beide teamleden in elke beurt voordat de service naar de tegenstanders gaat.
● Bij enkelspel wordt de serveerpositie bepaald door het aantal punten van de serveerder. Bij een even aantal punten wordt vanaf de rechterkant van het veld geserveerd, en bij een oneven aantal punten vanaf de linkerkant. Bij dubbelspel serveert het team altijd vanaf rechts of links, afhankelijk van het begin van de game.

Bron spelregels: Pickleballkenners.nl

Veel speelplezier!

Veelgestelde Vragen

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over pickleball.

Wat zijn de basisregels van pickleball?

Pickleball wordt gespeeld op een veld van 6,1 bij 13,4 meter. Het spel begint met een underhand serve die diagonaal moet worden geslagen. Punten kunnen alleen worden gescoord door de serveerder en het spel gaat door totdat een team 11 punten heeft en minstens 2 punten voor staat.

Hoe wordt de puntentelling gedaan?

Een punt wordt gescoord wanneer de tegenstander een fout maakt, zoals het niet terugspelen van de bal, de bal buiten de lijnen slaan, of een netfout maken. Het team dat als eerste 11 punten bereikt met een voorsprong van minimaal 2 punten wint de wedstrijd.

Wat zijn de belangrijkste technieken in pickleball?

Belangrijke technieken in pickleball omvatten de serve, de return of serve, de dink (een zachte slag), en de volley. Het beheersen van deze technieken kan je spel aanzienlijk verbeteren.

Welke uitrusting heb ik nodig om pickleball te spelen?

Om pickleball te spelen heb je een paddle, een plastic bal met gaten, en toegang tot een pickleball veld nodig. Comfortabele sportkleding en schoenen met goede grip worden ook aanbevolen.

Kan ik pickleball spelen als beginner?

Absoluut! Pickleball is zeer toegankelijk voor beginners. Het is gemakkelijk te leren en er zijn veel gemeenschappen en clubs, zoals Pickleball Valkenswaard, die nieuwe spelers verwelkomen en ondersteunen.

Waar kan ik pickleball spelen?

Je kunt pickleball spelen op verschillende locaties, waaronder sportverenigingen, gemeenschapscentra en speciale pickleball clubs. Bij Pickleball Valkenswaard bieden we faciliteiten en evenementen voor spelers van alle niveaus.

Neem Contact Op

Addres

Norbertusdreef 31C, 5551 BA, Valkenswaard

Telefoon

+31 6 506 544 37